Eva Rosenstand A / S - Clara Wæver

 

På 1870-talet hade Köpenhamn flera butiker som specialiserade sig på försäljning av broderier. Här kan du köpa broderier och mönster för heminredningstygen, till exempel namnetiketter, namntorkar, soffpuddar, skärmar och mycket mer. Samtidigt flyttade den unga tjejen Clara Wæver med sin familj till Köpenhamn. Tidigt visade hon stor talent för broderi och hon var anställd i broderier, som förutom att sälja brodermaterial också specialiserat sig på broderi för kunder. Dessutom lärdes olika brodertekniker. År 1890 öppnade hon sin egen butik på Vesterbrogade 62. Tillsammans med hennes syster Augusta sålde hon brodermaterial och tillverkade mönster. Samtidigt gav de utbildning i vit sömnad och "alla användbara hantverkare". För att få ekonomin i branschen lärde de också unga tjejer att lära dem att sy deras dowry. Clara Wæver var mycket öppen för "stil och smak av tiden" och ständigt försökte förnya erbjudandet om broderimönster.

 

1903, när Kristiane Constantin-Hansen och Johanne Bindesbøll stängde sin verksamhet, hade Clara Wæver möjlighet att köpa en stor samling ursprungliga teckningar av Bindesbøll, Constantin Hansen, Kristian Møhl-Hansen och PC Skovgård. Clara Wæver var mycket framgångsrik i samarbete med samtida konstnärer, varav några senare var knutna till företaget. År 1917 sålde systrarna Weavers verksamhet till NCDyrlund, vilket ledde det vidare med traditionell broderi. År 1930 dog Clara Wæver - 75 år gammal.

 

År 1940 tog Jacob Holst företaget över. Butiken flyttades till Østergade 19 och Holsts syster Migge Holst, som var konstutbildad och hade designat många broderier, lyckades med många talanger i många år. Några av de danska konstnärerna som föreslog teckningar på den tiden var bla. Louise Puck och Helge Christoffersen.

 

År 1946 flyttade Clara Wæver igen, den här gången till Østergade 42.

 

Efter Migge Holsts död 1953 tog Jørgen Rosenstand (son till Jacob Holst) över ledningen tillsammans med sin mamma Ellen Holst (född Rosenstand). Ellen Holst tillägnade konstnärerna Mads Stage och senare Gitz Johansen att skriva för företaget, och särskilt Mads Stages teckningar var mycket framgångsrika.

År 1958 grundade Jørgen Rosenstand sitt eget företag Eva Rosenstand A / S.

 

Eva Rosenstands stil var väldigt annorlunda från början till Clara Wævers. De arbetade med artister som Falke-Bang, Leif Ragn Jensen och Verner Hancke, vars ritningar var mer populär-naturalistiska och mycket lämpade för konvertering till broderi med broderi. Jørgen Rosenstand introducerade, som en av de första, de så kallade "broderipaket". Hittills har tyget klippts ut i affären, hittade garn och satt i ett mönster. Nu kunde man överlämna ett färdigt paket med alla nödvändiga material för brodermotiv.

 

1976, efter Ellen Holsts död, fusionerades de två företagen i Eva Rosenstand A / S - Clara Wæver, med huvudverksamhet i Østergade 42.

 

År 2003 tog det danska företaget Permin av Köpenhamn över Eva Rosenstands / Clara Wævers design och säkerställde sålunda att detta gamla danska kulturarv var kvar på danska händer. Permin i Köpenhamn har mer än 150 års erfarenhet inom branschen och med huvudkontor i Rødovre och dotterbolag i hela Norden och Tyskland är marknadsföringen av Eva Rosenstand i säkra händer.

Totalsumma:
    Till kassan
    (0)
    Tillagd i varukorgen